Nurreez's Lurvely Lalink~>

Saturday, November 6, 2010

Is it awkward for us (girls) to make the first move????

summer Pictures, Images and Photos

Lelaki ke perempuan yg patot mulakan dulu in terms of lurve?????
slalunyer lelaki yg lead da way..kn..?
but, is it out of tradition if girls make da first move????
huhuhuhu...I sendiri have no idea..
maybe we should open up our mind and heart about this...
it's not all about tradition and all that, but it's about what we really want in life..kind of vision n mission...isn't it?huhuhu

Berdasarkn pngalaman I la kan, rasenye tradisi lelaki mulakan dulu dh xbape valid dah sekarang coz kalau nak tengok, sekarang nie ramai sangat perempuan yang cantik-cantik. So, kalau perempuan sendiri yang tak mulakan dulu, susah la nak dapatkan lelaki yang diingini. Persaingan di kalangan girls tinggi tau..huhu

I sendiri sebenarnya banyak kali jugak mulakan dulu in terms of love ni. I rasa, tak ada apa yang perlu dimalukan coz rasa ingin mencinta dan dicintai ni kan fitrah manusia. Bagi I, kalau I suka, I akan terus terang...and kalau I x suka, I akan nyatakan dengan cara terus terang jugak kepada sesiapa yang berkenan kat I tu.
Lupakan istilah perigi mencari timba...perumpamaan tu dah tak relevan dah sekarang.
kalu korang nak tau, I ade ambil satu fakta dari blog satu Yayasan Dakwah di Malaysia yang berbunyi begini :-

Di dalam Islam, amalan merisik dan meminang bukan hanya dilakukan oleh pihak lelaki. Malah di dalam al-Quran turut dinyatakan kisah seorang ayah yang menawarkan anaknya kepada Nabi Musa untuk dikahwini. Kisah ini disebut dalam surah Al-Qashash, ayat 27. Seorang ulama masa kini, Dr. Wahbah Az-Zuhaili, semasa mentafsirkan ayat ini juga turut membawakan contoh-contoh lain di dalam sejarah Islam yang menunjukkan wakil pihak wanita mengemukakan tawaran untuk dijodohkan dengan mana-mana lelaki. Contohnya, Saidina Umar yang menawarkan anaknya Hafsah untuk dijodohkan dengan Abu Bakar dan Usman. Malah seandainya wanita itu sendiri menghantar pinangan sekalipun, ia tidak patut dipandang serong kerana Ummul Mukminin Khadijah juga meminang Rasulullah s.a.w.

Haaaa...kan dah terang lagi bersuluh tu...mana ada istilah perigi mencari timba coz samada lelaki mahupun perempuan mempunyai hak yang sama rata untuk rasa cinta mencintai ni...kan..kan...;)

Nurreez sendiri pernah mulakan langkah dulu samada face to face kat orang tu dan terus terang yang I sukekan die, via phone or kasi clue-clue yang sepatutnya untuk buat orang tu faham yang I sukekan die...Well, risikonya, kite kna la bersedia menerima samada orang tu dapat terima cinta kite or ditolak...Bagus jugak cara ni coz kalau orang yang kite suke tu tak sukekan kite, kite tak perlu nak buang masa gila bayang kat dia. Kite ley buka minda, buka mata, buka hati untuk cari orang lain pulak kan...and kalau ditakdirkan orang tu pun mempunyai rasa yang sama terhadap kite, bahagia la...hihi...(itulah apa yang Nurreez amalkan selama ini...)

So, untuk girls2 kat luar sana, jangan sesekali rase malu untuk memulakan langkah menyatakan isi hati kepada si dia...Lakukanlah dengan yakin dan terkawal (jangan pulak intip si dia 24 jam or call dia setiap jam...sapa-sapa pun rimas tau..haha)
Ok???? InsyaAllah, kalau ada D.U.I.T ~ doa, usaha, ikhtiar, dan tawakal, pasti kan beroleh kejayaan...

Apa-apa pun, jangan lupa bahawa jodoh dan pertemuan itu tetap di tangan Allah...;)
Goodluck girls...
MySpace

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...